Leercentrum

SEO trends 2018

Dit artikel lees je in ongeveer 8 minuten

SEO

In deze blogpost kan je 10 trends vinden die in 2018 belangrijk waren als het over SEO gaat. Google blijft zich aanpassen dus de trends veranderen elk jaar. Mee zijn is dus de boodschap en wij zullen daar een handje bij helpen. Een oplijsting van de nieuwe (en niet zo nieuwe) trends:

  1. Featured Snippets
  2. Local marketing
  3. Visual search
  4. Voice search
  5. Mobile first
  6. Accelerated Mobile Pages (AMP)
  7. Veiligheid
  8. Artificial Intelligence (Rankbrain)
  9. Paginasnelheid
  10. User Experience (UX)

Featured snippets

Als je in Google ingeeft “Wat is SEO?”, krijg je dit te zien. Dit is dus de eerste nieuwe trend, de featured snippets. Dit zijn samenvattingen met het antwoord op de vraag die iemand heeft gesteld aan Google. Mijn vraag was “Wat is SEO?” en in deze korte snippet krijg ik het antwoord. Google wilt het zijn gebruikers zo aangenaam mogelijk maken. Op deze manier moeten ze niet nog een keer doorklikken en krijgen ze dus meteen een antwoord te zien. Dit is ook een kans als je met SEO bezig bent omdat jouw website en antwoord ook in een snippet kan komen te staan. Je komt dan helemaal bovenaan boven de rest te staan en je hebt dus een grote kans dat er wordt doorgeklikt naar jouw website.

Local marketing

Als iemand op zoek gaat naar een bepaalde dienst, wilt hij graag dat dit zo dicht mogelijk in de buurt is. Als je een winkel zoekt, ga je niet eerst 30km rijden. Google weet dit en probeert de gebruikers een zo gericht mogelijk resultaat te bezorgen. Als je bijvoorbeeld “webdesign Antwerpen” ingeeft, krijg je een mapje te zien. Deze map is geoptimaliseerd aan je locatie. De bedrijven die een hoge ranking hebben én dicht bij je huidige of zoeklocatie zijn, zal je hier te zien krijgen.

Visual search

Een nieuwe trend voor 2018 is visual search. Mensen gaan steeds vaker op afbeeldingen zoeken. Met Google kan je dit via de reverse image search. Door een afbeelding in te geven, herkent Google wat je zoekt. Google gaat dan in zijn database op zoek naar matchende afbeeldingen en geeft je zo het beste resultaat. Dit is mogelijk dankzij de AI. Het grote voordeel hiervan is dat je geen zoekterm meer in hoeft te geven maar gewoon met een enkele afbeelding iets kan opzoeken.

Voice search

Een niet zo nieuwe maar wel steeds belangrijker wordende trend zijn de persoonlijke digitale assistenten. Mensen gebruiken deze steeds vaker omdat ze altijd maar meer kunnen. Dit is voor de SEO ook belangrijk omdat jij je website en teksten hier ook aan moet aanpassen. Mensen stellen vragen Als iemand iets via de voice search opzoekt, zal dit iets anders zijn dan dat ze zouden ingeven. Op Google geven ze een paar woorden in maar met de voice search stellen ze echt vragen. Het is dus aan jou om ervoor te zorgen dat je de antwoorden op je website hebt staan. Het zal niet meer gaan om de short-tail zoektermen (1 tot 3 woorden) maar om long-tail zoektermen (meer dan 3 woorden). Spreektaal Tijdens het spreken zeg je andere dingen dan tijdens het typen van tekst. Je teksten zullen dus ook andere woorden moeten bevatten dan het gebruikelijke vakjargon. Deze termen worden amper of niet gebruikt tijdens het praten dus kan je deze woorden best vervangen door woorden die in het dagelijkse leven wel gebruikt worden. Leesbaarheid Lange zinnen zijn moeilijk te lezen. Dit telt voor zowel degene die de woorden opzoekt, als voor Google. Zorg er dus voor dat je teksten goed opgebouwd zijn en geen al te lange zinnen bevat. Deel je teksten ook op in alinea’s zodat het gemakkelijk te ontleden is.

Mobile first

Elke website moet responsive zijn als je goed wilt scoren. Er zoeken meer mensen iets op met hun gsm dan met hun computer dus jij moet ook met deze trend meegaan. Als je website er niet goed uitziet terwijl iemand hier met zijn smartphone op uitkomt, ben je een gebruiker en potentiële klant kwijt. Google weet ook hoe belangrijk dit is voor iemand die iets opzoekt en zorgt er dus voor dat het beste resultaat bovenaan komt.

Accelerated Mobile Pages (AMP)

Snelheid bij websites is belangrijk. Als je met je smartphone een website opent, wil je dat deze snel ingeladen is. Vaak is dit niet het geval. Voor gebruikers is dit een grote afknapper maar dit kan verholpen worden dankzij de Accelerated Mobile Pages. AMP zorgt ervoor dat enkel het nodige en relevante wordt ingeladen. Hierdoor moet de pagina niet alle andere code inladen en gaat het veel sneller. Als er afbeeldingen zouden zijn, worden deze niet meteen ingeladen bij het openen van de pagina maar pas als het zeker is dat de afbeelding te zien zal zijn terwijl iemand bijvoorbeeld aan het scrollen is. De technische kant van AMP zit wat anders in elkaar. Accelerated Mobile Pages hebben 3 grote technische verschillen tegenover een gewone websitepagina.

  1. De HTML: De HTML heeft restricties en mag dus niet te veel bevatten. Er is ook een aangevulde HTML met speciale eigenschappen voor de AMP.
  2. Javascript: Er wordt een externe JavaScript bron toegevoegd die zorg voor een snelle rendering. Dankzij deze bron kunnen de andere bronnen ook asynchroon ingeladen worden en hoeft het ene dus niet op het andere te wachten tot het is ingeladen.
  3. Caching: Een pagina met werkende AMP wordt door Google gecached en kan dus veel sneller ingeladen worden door een content delivery network.

Als je met je smartphone iets opzoekt op Google en je een slechte internetverbinding hebt, zal je ook te zien krijgen of de bestemmingspagina een AMP-intergratie heeft. Naast de link zal dan een logo met een bliksemschicht verschijnen. Momenteel zijn er nog niet veel pagina’s die dit hebben buiten bijvoorbeeld nieuwswebsites die veel posts hebben en er dus veel moet worden ingeladen. Als je naar de afbeelding hierboven kijkt, zie je dat links naast de link van CNN een bliksemschicht staat. Hierdoor kan je zien dat de pagina waar je op uit zal komen, AMP geoptimaliseerd is.

Online veiligheid

De online veiligheid is altijd al een belangrijk punt geweest. Sinds oktober is dit nóg belangrijker geworden voor Google. Websites die een HTTPS beveiliging hebben, krijgen voorrang op de onbeveiligde websites. Als je op een website zonder beveiliging bent, zal je dit ook bovenaan zien. Dankzij deze beveiliging worden de gegevens die door een persoon worden ingevuld in bijvoorbeeld een contactformulier, geëncrypteerd doorgestuurd naar de server. Bij een gewone HTTP-website is dit niet het geval en worden de gegevens gewoon in tekst doorgestuurd. Dit maakt het gemakkelijk voor hackers om de data te onderscheppen. Je kan een HTTPS beveiliging voor je website opzetten door een SSL certificaat te kopen. Je kan hier meer over te weten komen in ons blogbericht over online veiligheid.

Artificial intelligence (Rankbrain)

Google blijft zich steeds verder en verder ontwikkelen. Ze willen ervoor zorgen dat gebruikers de best mogelijke ervaring hebben. Een nieuwe rankingfactor is Google Rankbrain. Via de artificial intelligence leert Google vragen beter te begrijpen. Hierdoor kunnen ze dus ook betere antwoorden geven. Het is belangrijk dat dat antwoord op jouw website staat. Als je wel over het onderwerp schrijft maar bezoekers uiteindelijk geen antwoord vinden en terug naar de zoekresultaten gaan, zal Google dit onthouden en je zo een lagere ranking geven. Google stelt na elk bezoek zichzelf dus de vraag “vond de gebruiker het een goed antwoord?” en gaat hier dan op verder. Om mensen langer op je website te houden, kan je bijvoorbeeld een filmpje op de pagina zetten. Als mensen hier enkele minuten naar kijken, blijven ze dus ook langer op je website en zal Google dit onthouden.

Paginasnelheid

Net hebben we de snelheid voor mobiele pagina’s besproken, maar de paginasnelheid is niet enkel belangrijk voor mobiel. Ook de snelheid voor een website die je op je laptop of computer bekijkt is belangrijk. Volgens Google is 3 seconden de maximum tijd die gebruikers willen wachten voor een pagina is ingeladen. Gebruik deze informatie dan ook om jouw website te optimaliseren. Als je boven de 3 seconden zit, kan je nagaan hoe dit komt en hier een oplossing voor zoeken. Eens je onder deze tijdsperiode gaat, zal je op deze factor al een beter punt scoren en zo stijgen in de zoekresultaten. Je kan je paginasnelheid ook testen via de developer tools van Google. Je krijgt dan een score en richtlijnen die je kan gebruiken om je eigen website sneller te maken.

User Experience (UX)

De laatste belangrijke trend voor 2018 is de User Experience. Veel websites hebben hier al rekening mee gehouden om ervoor te zorgen dat bezoekers van de website zo gemakkelijk mogelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Er zijn echter nog veel websites die niet gebruiksvriendelijk zijn. Google zal deze websites een lagere ranking geven in 2018. Het doel van Google is om de mensen die iets opzoeken zo gemakkelijk en snel mogelijk van een antwoord te voorzien. Als ze dan niet op een gebruiksvriendelijke website terecht komen, zullen ze snel terug naar Google gaan en verder zoeken.

Conclusie

In 2018 zullen er dus, net zoals elk jaar, nieuwe rankingfactoren bijkomen of andere belangrijker worden. Je website hier aan aanpassen is dus de boodschap. Nu er heel veel via mobile gaat, zal je hier meer op moeten letten. Ook de voice search is een opkomende trend waardoor je de teksten op een andere manier zal moeten schrijven. Als je met je website up-to-date blijft en alle richtlijnen van Google volgt, is de kans dat je bovenaan in de zoekresultaten verschijnt groot en kan je via deze weg meer bezoekers trekken.

Laat ons de handen in elkaar slaan.

Heb je een vraag? Stel ze gerust
Wij bekijken wat we voor jou kunnen doen.

Contacteer ons
Scroll to Top