Leercentrum
SEO: Paginasnelheid
Dit artikel lees je in ongeveer 5 minuten

In onze voorspelling van de SEO trends voor 2018 hebben we het er al over gehad: de paginasnelheid. Dit wordt steeds belangrijker. Het is nu één van de belangrijkste criteria voor Google om je website een plaats te geven in de ranking. In dit blogbericht kan je te weten komen wat jij kan doen om dit optimaal te benutten en ervoor te zorgen dat jouw website niet die trage, vervelende site is waar niemand graag gebruik van maakt. Het is ook gebleken dat websites die een laadtijd van minder dan 3 seconden hebben, meer conversies halen dan een tragere website omdat gebruikers minder snel je website terug verlaten.
Paginasnelheid vs time to first byte
Eerst en vooral is het belangrijk dat je zelf goed begrijpt wat er juist met paginasnelheid bedoeld wordt. Er is een verschil tussen de effectieve paginasnelheid en de time to first byte. De time to first byte is de moment dat je een eerste response krijgt van de server. Dit wilt dus zeggen dat als je op een link klikt, de tijd die nodig is om verbinding te maken met de server en iets op je scherm te tonen de TTFB is. Dit heeft geen invloed op je resultaat in de Google SERP.
De paginasnelheid daarintegen heeft wel een invloed. Dit geeft weer hoe lang het duurt voordat de volledige pagina is ingeladen en op je scherm verschijnt. Dit kan je testen met de Google developer tool. Je krijgt dan een punt op 100 waaruit je kan afleiden hoe snel of hoe traag je website is.
Waarom is dit zo belangrijk voor google?
De reden dat dit zo belangrijk is voor Google, is omdat het een grote invloed heeft op de gebruikerservaring. Google wilt ervoor zorgen dat de gebruiker een zo goed en snel mogelijke ervaring heeft. Als je 10 seconden moet wachten voordat een website volledig is ingeladen, is dit heel ergerlijk. Je zal dan ook snel terugkeren naar de pagina met zoekresultaten en op zoek gaan naar een snellere website. Dit is voor jou als bedrijf een gemiste kans want hierdoor loop je potentiële klanten en conversies mis.
Vooral op mobile
De grootste frustraties van gebruikers zijn dat ze snel op hun gsm iets willen nakijken en uiteindelijk enkele minuten bezig zijn tot ze effectief hebben gevonden wat ze nodig hadden. Als je op je smartphone bezig bent, heb je geen tijd en zin om lang te wachten. Het is dus mede daardoor dat Google websites voorrang zal geven als ze een snelle paginasnelheid hebben. De gebruikers hebben hierdoor een betere ervaring en dat is wat Google wilt. Dit betekent natuurlijk niet dat het enkel van toepassing is voor mobiele gebruikers. Als je op je desktop iets opzoekt, wil je ook dat het allemaal vooruit gaat. Zorg er dus voor dat je website niet enkel snel is op mobiel, maar ook op desktop zodat gebruikers op elk toestel een goede en snelle ervaring hebben.
4 tips voor een snellere paginasnelheid
Nu je weet waarom Google dit zo belangrijk vindt, moet je er ook nog voor zorgen dat jouw website de wil van Google kan inlossen. Hier vind je enkele tips om de paginasnelheid zo laag mogelijk te houden:
1. Gebruik gecomprimeerde afbeeldingen
Als je afbeeldingen op je website zet, kan je deze best eerst comprimeren. Een afbeelding die 5MB groot is, zal ervoor zorgen dat je pagina veel trager laadt. Probeer deze dus zo klein mogelijk te houden. Om grote afbeeldingen kleiner te maken, kan je tools zoals Tinyjpg gebruiken. Deze tool zorgt ervoor dat de afbeeldingen minder ruimte innemen maar behoudt wel grotendeels de kwaliteit.
2. Hou je css en javascript zo klein mogelijk
Om een website te personaliseren en een mooie lay-out te geven, gebruik je CSS of JavaScript. Het nadeel hiervan is dat dit ook allemaal moet worden ingeladen. Zorg er dus voor dat je dit op een efficiënte manier gebruikt. Zet er dus bijvoorbeeld geen overbodige code in want dit moet ook allemaal worden ingeladen.
3. Gebruik browser caching
Browser caching is iets dat vooral belangrijk is voor de paginasnelheid van terugkerende klanten. Dit zorgt ervoor dat bepaalde bestanden die bij een website horen, worden opgeslagen in de browser van de bezoeker. Als hij dan nog een keer op je website terecht komt binnen x-aantal uren/dagen, zal de website sneller laden doordat niet alles van de server moet komen maar ook de opgeslagen bestanden gebruikt worden.
4. HTTP/2
Ga na of jouw website HTTP/2 is. HTTP/2 is een update van de HTTP met als grootste nieuwe troef de laadsnelheid. Als je dit nog niet zou hebben, kan je aan jouw serverbeheerder vragen of zij dit kunnen aanpassen zodat ook jij van deze snellere laadtijd gebruik kan maken. Je kan ook kiezen voor HTTPS zodat je website ook nog eens extra beveiligd is. Hier kan je meer over te weten komen in ons ander blogbericht “Overstappen naar HTTPS”.
Conclusie
Het komt er dus op neer om de gebruikers van je website zo tevreden mogelijk te houden. Als je gebruikers dit zijn, is Google dit ook. Om dit waar te maken, is paginasnelheid één van de belangrijkste punten waar je op moet letten. Nu veel mensen ook op mobiel surfen, moet alles ook sneller vooruit gaan. Geduld is niet het sterkste punt van mensen en als ze dan op je link klikken in Google en te lang moeten wachten, zullen ze terugkeren naar de zoekresultaten. Doordat ze dit doen, weet Google dat je website niet snel genoeg was. Als je deze 4 tips toepast, zal je paginasnelheid al wel wat omhoog gaan maar het blijft iets waar je je steeds opnieuw op moet optimaliseren en je in moet verdiepen. Als je dit doet, zullen de beloningen van Google vanzelf komen.
Laat ons de handen in elkaar slaan.
Heb je een vraag? Stel ze gerust
Wij bekijken wat we voor jou kunnen doen.