Leercentrum

Mobielvriendelijke websites krijgen voorrang van Google

Dit artikel lees je in ongeveer 2 minuten

Marketing SEO

Binnen enkele maanden kan je het zelf testen. Vul een aantal trefwoorden naar keuze in op Google via de desktop en later via je smartphone. De kans is groot dat je dan andere zoekresultaten zal hebben. Waarom? Omdat Google mobielvriendelijke websites wil bevoordelen en ze daarom op een andere manier zla indexeren.

Mobiele gebruikers zien andere resultaten in Google search

Google neemt deze beslissing omdat het aantal mobiele gebruikers wereldwijd blijft stijgen. Cijfers van Sanoma geven aan dat smartphone gebruik in Vlaanderen en Wallonië in stijgende lijn staan. Het gebruik van tablets stijgt in Vlaanderen op een jaar tijd met 8%. In Wallonië blijft het tabletgebruik echter hetzelfde in 2016 als in 2015.

Deze cijfers geven duidelijk aan dat het noodzakelijk is om een mobiele versie van je website te hebben. Want laat ons even eerlijk zijn, als je op je smartphone op een niet mobiele website zit, dan vertrek je en ga je op zoek naar een betere versie en dat is hoogstwaarschijnlijk bij een concurrent. Daarom is het dus heel erg belangrijk dat je inspeelt op mobiel, want anders kan dat zware gevolgen hebben voor je website. En dat heeft ook Google begrepen. Ze zorgen er voor dat mobiele gebruikers sneller dan desktopgebruikers de beste resultaten voorgeschoteld krijgen. Als je iets opzoekt op je smartphone, dan krijg je andere resultaten dan op je computer. Zorg er dus altijd voor dat je mobiele website geoptimaliseerd is. Google beloont je ervoor, maar je beloont vooral je organisatie.

Mobile first, Google’s leuze

Bovenstaande maatregel is niet de eerste die Google treft om organisaties aan te sporen tot geoptimaliseerde websites. Vorig jaar werden mobiele websites al knap gepromoveerd naar de eerste pagina’s in de zoekresultaten. Recent heeft Google ‘Accelerated Mobile Pages’ (AMP) ingevoerd. Het is een soort van maatstaf die aangeeft welke sites snel laden en minder data verbruiken. Google heeft er voor gekozen om de site Open Source te maken, waardoor elke websitebouwer gemakkelijk AMP’s kan construeren. Dit is voor ons een heel sterk signaal dat Google steeds meer waarde hecht aan de mate waarin een website mobielvriendelijk is. Ook belangrijk om weten is dat Google geregeld zijn zoekalgoritme aanpast. Belangrijk voor een toegankelijke website is dus het up-to-date houden én het constant optimaliseren van je website. Want anders kom je gewoon in de vergeetput terecht…

Laat ons de handen in elkaar slaan.

Heb je een vraag? Stel ze gerust
Wij bekijken wat we voor jou kunnen doen.

Contacteer ons
Scroll to Top