Safety scan

Kijk na of je website up to date en veilig is

Stap 1

Kom te weten welk Content Management Systeem je website gebruikt.

De bekendste en grootste CMS’en zijn: WordPress, Drupal en Joomla. De kans is dus behoorlijk groot dat je website een van deze systemen gebruikt. Het CMS wordt gebruikt om inhoud aan je website toe te voegen of aan te passen. Zoals bijvoorbeeld om nieuwsberichten te plaatsen of om teksten aan te passen.

De kans is echter ook reëel dat je geen CMS hebt of een op maat gemaakt CMS door je website bouwer. Als je geen CMS hebt, kan je alleen je website via code aanpassen. Bij een huisgemaakt CMS doe je het beheer van de website via een op maat gemaakt pakket. In beide gevallen moet je voorzichtig zijn omdat deze systemen minder getest worden op veiligheid.

Klik op de knop hieronder om te testen welk CMS je website gebruikt. Vul je domeinnaam in en klik op enter.

Stap 2

Als je via de bovenstaande stap te weten bent gekomen dat je één van de grote CMS’en gebruikt, doe dan de test op één van de onderstaande pagina’s.

Uit deze test kom je te weten of er bepaalde elementen van je website niet up to date zijn of niet in orde zijn. Als er iets niet in orde is, contacteer dan zeker je website bouwer.

Update: Wordfence heeft een nieuwe scan uitgebracht. Met deze scan kan je nakijken of je gehackt bent en of je website zwakke plekken heeft.  De scan werkt goed samen met WordPress, Magento, Joomla, Drupal en vBulletin.

Gebruikt je website geen CMS of een op maat gemaakt CMS, ga dan naar STAP 3.

Stap 3

Kijk na of je website ergens geblacklist is of dat er malware op je website draait.

Hier vindt u een scanner die nagaat of er reeds kwaadwillige software geïnstalleerd is op uw website.

Update: Met de nieuwe security scan van Wordfence kan je ook nagaan of er ergens Malware aanwezig is op je website. Het is ook een algemene veiligheidsscan om na te gaan of er ergens zwakke punten op je website zijn zoals plug-ins die niet up-to-date zijn.

Conclusie

Als je website geen opmerkingen krijgt van de bovenstaande scans, dan ben al beschermd tegen een groot deel van de hackers.

Het voornaamste deel van de hacks gebeurt doordat websites niet up to date zijn of reeds malware hebben geïnstalleerd. De bovenstaande eenvoudige scans zullen je al een eerste indicatie geven of je website veilig is.

Wil je een uitgebreide veiligheidsscan, dan moet je zeker contact opnemen met een professional.

Bij vragen, contacteer ons gerust via flux.be of info@flux.be.