Leercentrum
6 SEO–tips voor meer verkeer naar je webshop
Dit artikel lees je in ongeveer 7 minuten

Tegenwoordig heeft Google meer dan 200 factoren die haar ranking bepaalt. Dat maakt het dus echt niet makkelijk om de eerste plek in Google te krijgen of ze zelfs te behouden. Bij het maken van een webshop moet je één principe in gedachten houden. Wees je eigen klant. Stel je de vragen: “hoe zou ik dit product zoeken?” en “wat wil ik lezen over dat product?” Belangrijk is ook dat je andere productomschrijvingen schrijft dan je leverancier. Probeer uniek te zijn want dan heb je gespecialiseerde content. Enkel dan zal je met de juiste key words gevonden worden. Hieronder vind je een stappenplan naar meer verkeer op je webwinkel.
Stap 1: Doe een zoekwoordanalyse voor uw webshop
Zoekmachineoptimalisatie begint altijd met een goede zoekwoordanalyse. Als je eerst onderzoekt welke trefwoorden bij je merk en onderneming passen, dan heb je al een streepje voor en het bespaart je bovendien ontzettend veel tijd. Belangrijk is om een duidelijke lijst te maken van de pagina’s die je wil optimaliseren. Zet veel in op je homepagina en iets minder op je productpagina’s. Zeker als je een assortiment hebt dat snel afwisselt. Zoals daarnet al omschreven is het belangrijk dat je in gedachten houdt welke trefwoorden de doelgroep zou gebruiken. Hierop moet je heel je webwinkel baseren. Probeer je zoekwoorden eens uit in de Key Word Planner van Google. Die laat je zien of er vaak op die woorden of die combinatie van woorden wordt gezocht. De planner geeft ook de woorden aan die je misschien vergeten bent, het brengt goede suggesties van zoekwoorden aan. Met deze handige tool kan je snel bepalen welke keywords perfect zijn voor je webwinkel.
Stap 2: Schrijf SEO-teksten
Een website valt of staat met zijn SEO-strategie. Omdat je weet op welke zoekwoorden je potentiële klant zoekt, moet je ze nu in je webshop verwerken zodat je webwinkel ook daadwerkelijk gevonden wordt. Dit doe je door SEO-teksten te schrijven. Je schrijf voor elke pagina op je website een unieke en uitgebreide tekst, vereist is wel dat je je key words van hierboven een aantal keer laat terugkomen. Pas wel op dat je niet overdrijft, want je schrijft deze tekst nog altijd voor je klanten. Geef voldoende informatie in je teksten, inspireer ze om verder te lezen en vooral: stimuleer ze om door te klikken zodat er producten in hun winkelmandje verschijnen. Zorg er ook voor dat je met titels en tussentitels werkt waar ook je key words in staan.
Stap 3: Maak een goede meta title en meta description
Tegenwoordig kan je in veel webdesignsoftware je meta title en je meta description zelf invullen. Een meta title en meta description zijn de teksten die in de zoekresultaten getoond worden. Daarom is het super belangrijk dat je goed nadenkt over deze teksten. Wat moet er zeker in staan? Wat wil je aan je klanten vertellen, wat moeten ze weten? Wat zou er voor zorgen dat ze net naar jouw website doorklikken? Denk daar goed over na en formuleer dan een korte maar krachtige titel en boodschap. Dit is dé plek om je bezoekers (én de zoekmachine) te laten weten waar je website/webshop gaat. Super belangrijk is dat je elke pagina een unieke titel en meta description geeft. Houd het wel kort. Maximaal 64 woorden voor je meta title en 140 tot 160 woorden voor je meta description.
Stap 4: Optimaliseer je foto’s en afbeeldingen
Je ziet een afbeelding of een tekst. We doen het allemaal, we kijken eerst naar de foto en dan pas naar de tekst. Als je bovenstaande stappen goed gevolgd hebt, dan is je tekst al goed maar een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Zorg er dus voor dat ook je afbeeldingen of foto’s van perfecte kwaliteit zijn. Als je wil dat je foto’s ook gevonden worden op Google Images dan moet je je afbeeldingen voorzien van goede bestandsnamen. Belangrijk is dat je teruggrijpt naar de zoekwoorden die je eerder al gevonden hebt. Zorg er ook voor dat ze het juiste formaat hebben, want dit komt de snelheid van je webshop ten goede. Tenslotte geef je elke afbeelding een title -en altattribuut mee. Het titleattribuut is de tekst die verschijnt als je op een afbeelding gaat staan en de alt-tekst is de alternatieve tekst van de afbeelding. Die laatste wordt getoond als de afbeelding niet beschikbaar is. Ook hier maak je weer gebruik van je zoekwoorden.
Stap 5: Maak zoekmachinevriendelijke URL’s
Ook een URL heeft belang bij een goede SEO. Als je een korte URL hebt, is het belangrijk dat toch al je zoekwoorden er in zitten. Dit maakt je website of webwinkel overzichtelijker en makkelijker indexeerbaar voor zoekmachines (link naar artikel Google indexeert mobiele webs?). Een lange URL met veel toeters en bellen schrikken mensen af. Ga voor korte URL’s. Bijvoorbeeld: https://flux.be/leercentrum/.
Stap 6: Gebruik linkbuilding voor meer verkeer
In bovenstaande vijf stappen werk je binnenin je webwinkel. Maar een groot deel van SEO bevindt zich ook buiten je webwinkel. Daarom is het belangrijk dat je ‘wegwijzers’ naar je webshop zet op het internet. Dit heet linkbuilding. Volgens de definitie: het genereren van links vanaf andere websites (backlinks) naar een specifieke website, met het doel een hogere waardering voor een zoekmachine te behalen voor op die webpagina relevante trefwoorden. Maar hoe pak je dit nu net aan?
- Ga op zoek naar websites, blogs, fora e.d. die aansluiten bij jouw producten en vraag de eigenaar gewoon of die een link naar je shop wil plaatsen.
- Ook gastbloggen is een optie. Het betekent dat je een blog voor een andere website (al dan niet over je eigen webwinkel) schrijft, waarbij een link naar jouw webwinkel geplaatst wordt.
- Verstuur af en toe persberichten. Deze worden vaak door verschillende websites opgenomen, wat je een aantal mooie links kan opleveren. Pas wel op dat je deze naar de juiste contactpersoon verstuurt.
- Wees actief op blogs, fora en social media. Reageer op updates en artikelen van anderen. Op blogs en fora kun je bij je reactie vaak je website invullen, waardoor elke reactie je een backlink oplevert.
Hou wel in je achterhoofd dat bij linkbuilding kwaliteit boven kwantiteit gaat. Beter één heel goede vermelding op een bekende website dan 10 vermeldingen op een aantal kleinere websites die niets waard zijn. Zorg er ook voor dat je vermeldingen echt een linktekst zijn. De tekst moet klikbaar zijn. Je moet ook niet enkel naar je homepagina verwijzen. Soms kan je ook veel specifieker gaan.
Conclusie
Er is één rode draad bij een webshop. Je SEO. Zoiets kan niet éénmalig gemaakt worden. Aan een goede SEO moet je blijven werken. Je moet altijd in beeld kunnen blijven en vooral je moet altijd gevonden kunnen worden. Voeg je een nieuw product toe aan je webshop? Doe dan meteen een nieuwe zoekwoordanalyse en schrijf opnieuw SEO-teksten. Controleer je URL’s en je backlinks. Als je bovenstaande tips goed toegepast hebt, zou je toch al op de goede weg zijn naar een leuke en goede webwinkel. Hoe snel je resultaat ziet hangt af van hoe goed je bovenstaande tips toepast, maar ook van de populariteit van de zoekwoorden en van wat de concurrentie doet. Voor een IT-bedrijf hebben wij na een aantal maanden een aanzienlijk resultaat geboekt. En onthoud: je moet je webwinkel/website altijd en overal onderhouden.
Laat ons de handen in elkaar slaan.
Heb je een vraag? Stel ze gerust
Wij bekijken wat we voor jou kunnen doen.