Leercentrum

10 tips voor meer conversies op jouw website

Dit artikel lees je in ongeveer 7 minuten

Marketing

Een website of webshop maken is 1 ding maar bezoekers krijgen die interacties doen, is iets anders. Je website kan er nog zo mooi uitzien als je wilt maar zonder mensen die een actie uitvoeren, heb je er niet veel aan. Met deze 10 tips maak je meer kans dat je bezoekers krijgt en uiteindelijk conversies haalt.

Tip 1: Een snelle laadtijd

Als mensen naar jouw website surfen, is het belangrijk dat de pagina snel laadt. Als ze op de link klikken, willen ze meteen op de website terecht komen. Mensen hebben weinig geduld. Volgens Google is een website traag als het laden van een pagina langer dan 1,5 seconden duurt. Als dit dan enkele seconden moet laden, zijn ze snel geneigd om terug te gaan naar Google om een andere, snellere website te zoeken. Tussen de pagina’s op je website moet het ook snel gaan. Als het telkens te lang duurt, verliezen surfers hun geduld en gaan ze dus ook op zoek naar een andere website.

Tip 2: Gebruiksvriendelijk

Een website moet ook gebruiksvriendelijk zijn. Het moet meteen duidelijk zijn wat je waar kan vinden. Het begint dus al met een logische structuur en duidelijke titels in het menu. Je mag ook niet té veel afbeeldingen of kleuren gebruiken. Het kan er mooi uitzien maar als je website dan niet meer gebruiksvriendelijk is, zullen de bezoekers ook snel weer weg zijn. Om te testen hou gebruiksvriendelijk jouw website eigenlijk is, kan je usability tests doen. Je kan bijvoorbeeld aan enkele mensen vragen om naar een bepaalde pagina op je website te gaan of een bepaald product te bestellen als je een webshop hebt. Je geeft ze een doel en kijkt dan hoe vlot dit gaat. Als je dit doet, moet je er wel voor zorgen dat niet iedereen even vlot met een computer overweg kan. Als iemand die bijna niets van een computer of het internet kent op de pagina terecht kan komen, weet je dat je een duidelijke en gebruiksvriendelijke website hebt. Als dit niet lukt, kan je uit de test afleiden waar het fout is gelopen en dit dan aanpassen.

Tip 3: Betrouwbaarheid

Een goede beveiiging van je website zorgt voor meer vertrouwen bij je bezoekers. Als ze een actie uitvoeren, leggen ze belangrijke informatie in je handen. Ze willen dus weten dat dit veilig is. Als je een SSL-certificaat hebt, hebben ze bewijs. Bovenaan bij de link van Flux zie je ook “Secure” staan links naast de link. Dit is nog een bewijs dat de website veilig is. 

 Deze beveiliging is ook belangrijk voor Google. De rankingfactor voor SEO is hoger voor websites met een certificaat dan zonder. Google waarschuwt mensen ook als ze een website betreden die niet veilig is. Als deze melding bij jouw website verschijnt, zijn ze snel afgeschrikt en zullen ze verder op zoek gaan naar een andere website.

 

Tip 4: Goede structuur

Zoals daarnet al gezegd is een goede structuur heel belangrijk. Mensen moeten vlot door jouw website kunnen gaan als ze naar iets op zoek zijn. Als de structuur goed zit, zal het niet echt voor problemen zorgen. Als deze niet goed zit, zullen de surfers snel op zoek gaan naar een andere website. Een goede structuur is niet enkel belangrijk voor de gebruikers maar ook voor Google. Als zij zien dat je website niet goed en duidelijk in elkaar zit, zal je niet hoog verschijnen bij de zoekresultaten. Voor een goede SEO is het dus ook belangrijk dat je website logisch en overzichtelijk is opgebouwd. Google kan dit dan ook sneller indexeren en je hoger laten verschijnen bij zijn zoekresultaten.

Tip 5: Responsive design

De meeste websites hebben het al maar voor degene die het nog niet hebben, een responsive design is een MUST. Veel meer mensen zoeken via hun smartphone of tablet. Als je website zich dan niet aanpast aan het scherm waar ze op kijken, blijven ze niet op je website. Bij Flux Webdesign zorgen wij ervoor dat elke website responsive is. Lees er in dit artikel meer over responsive design. Voor Google is een responsive design heel belangrijk. Dit is ook een factor voor je plaats in de zoekresultaten. Bij Google weten ze dat er meer en meer mobile gesurft wordt en willen hun gebruikers een zo goed mogelijke ervaring geven. Een website die zich niet aanpast geeft geen goede ervaring dus laten ze deze websites niet hoog verschijnen.

Tip 6: Interactie

Geef je bezoekers een kans om zelf ook iets te doen of te vragen. Je kan bijvoorbeeld een chatfunctie op je website zetten. Als er mensen zijn die vragen hebben en niet lang willen zoeken, kunnen ze hun vragen meteen via deze weg stellen. Een chatbot kan hier ook een goede oplossing zijn als dit zelf handmatig doen te veel tijd in zou nemen. Je kan ook een forum op je website zetten of mensen reviews laten schrijven over je bedrijf, hun ervaring of de producten. Als mensen hun mening geven, kan jij er zelf ook weer op inspelen. Een product dat niet goed is aangekomen? Reageer er meteen op en vraag wat het probleem was en hoe je dit kan oplossen. Customer service is heel belangrijk voor klanten en zij kunnen een grote invloed hebben op je bedrijf. Als zij een slechte review plaatsen en jij hier niet op inspeelt, zien de andere potentiële klanten dit weer en zullen zij een ander bedrijf zoeken dat wel voor zijn klanten zorgt. Als je dit net wel goed doet, weten ze dat zij geholpen zullen worden als er een probleem zou zijn.

Tip 7: Call to action

Zorg ervoor dat je bezoekers actie ondernemen. Door knoppen op je website te zetten, zorg je ervoor dat je ze naar een bepaalde pagina of formulier leidt. Als je wilt dat je bezoekers bijvoorbeeld een offerte aanvragen, kan je een knop zetten met “vraag hier een offerte aan”. Stuur ze dan door naar een formulier waar ze hun gegevens kunnen achterlaten. Bij een webshop kan je dan weer knoppen zetten met “Bestel nu!”. Dit is het uiteindelijke doel van een website dus help hen in de juiste richting.

Tip 8: Goede webteksten

Bij een website is een goede SEO-ranking heel belangrijk. Een onderdeel om dit te halen is door goede teksten op je website te hebben. Meer dan de helft van de mensen die op je website komen, vind je via zoeken op Google. Je moet er dus voor zorgen dat je zo hoog mogelijk verschijnt als iemand iets dat jij aanbiedt zoekt. Goede teksten is niet enkel belangrijk voor de SEO maar ook om informatie te geven aan je bezoekers. Als ze op je website terecht komen, willen ze meteen weten wat jouw bedrijf juist doet en of ze wel op de juiste plek zijn. Overspoel ze ook niet met technische termen die enkel mensen uit het vakgebied verstaan. Hou het bij simpele, luchtige teksten op je homepagina zodat iedereen dit begrijpt en laat ze zelf verder en dieper zoeken op je website als ze meer informatie willen.

Tip 9: Voorwaarden

Dit is misschien relevanter voor webshops maar post de voorwaarden op je website. Als een potentiële klant iets wilt bestellen op je webshop, willen ze ook weten waar ze aan toe zijn. Zorg er dus voor dat je ze informeert over betaalmogelijkheden, levertermijnen, retourvoorwaarden… . Voor een gewone website kan dit over de voorwaarden bij het vragen van een offerte gaan. Geef ze informatie dat dit vrijblijvend is en er geen verplichtingen zijn.

Tip 10: Geef een tweede keuze

Ook dit is een tip voor als je een webshop hebt. Geef iemand die een product bekijkt ook een tweede keuze of een back-up. Zet onder dat wat ze net hebben bekeken gelijkaardige producten. Als dat product toch niet is wat ze zoeken, kunnen ze toch nog blijven zoeken. Hierdoor houd je de potentiële klant op je website en komt hij misschien wel een ander product tegen dat hij wel wilt kopen.

Conclusie

Er is veel nodig om mensen echt een actie uit te laten voeren op je website. Je moet constant proberen om het zo gemakkelijk mogelijk te maken en je bezoekers een goede ervaring te geven. Als je dit allemaal doet, komen de conversies uiteindelijk vanzelf!

Laat ons de handen in elkaar slaan.

Heb je een vraag? Stel ze gerust
Wij bekijken wat we voor jou kunnen doen.

Contacteer ons
Scroll to Top